ERIK DAHL ENSEMBLE – GETHENIAN SUITE

Als recensent voor ‘Rootstime’ heb ik tot op heden eigenlijk nog niet zoveel te maken gehad met jazzmuziek. Vandaar ook een vleugje verbazing toen ik het album “Gethenian Suite” van het Zweedse ‘Erik Dahl Ensemble’ in de cd-speler mocht stoppen. Die groep uit Göteborg bestaat uit zes leden met Erik Dahl op piano, Anna Cochrane op viool, Anna Malmström op klarinet, Andreas Thurfjell op saxofoon, Tove Brandt op contrabas en William Soovik op drums en percussie.

De componist van de 13 nummers op het album is bandleider Erik Dahl. Het gaat hier dus niet over een vertolking van bestaand klassiek jazzwerk maar wel over splinternieuw materiaal dat ontsproten is uit het hoofd van deze Zweedse muzikant. Het is een volwaardige muzikale suite die geïnspireerd is op de sciencefictionroman “The Left Hand Of Darkness” waarvan de Nederlandstalige versie “Duisters Linkerhand” heet. Dat is een genreklassieker uit 1969 van de Amerikaanse auteur van fantasieverhalen Ursula Le Guin die twee jaar geleden op 88-jarige leeftijd is overleden in Portland, Oregon.

Het Erik Dahl Ensemble brengt dit meesterwerk als sinds twee jaar op concertpodia en klassieke muziekfestivals in Zweden en Denemarken. Dit album “Gethenian Suite” werd begin dit jaar net voor het uitbreken van de coronacrisis gelanceerd in Zweden en werd nu omwille van de tijdelijke onbeschikbaarheid door de daaraan gekoppelde lockdown een tweede keer op de platenmarkt gebracht.

De fascinatie en het mysterieuze karakter dat door de schrijfster in haar fictieve verhaal wordt geaccentueerd zit ook subtiel vervat in de muzikale composities van Erik Dahl. De samenvloeiing van de klanken afkomstig van piano en viool zorgt voor een sfeervolle muzikaliteit die vooral rustgevend zal inwerken op de luisteraars van deze suite. U krijgt via deze cd een bevestigend antwoord op de vraag of een boek kan worden vertaald in geluid en muziek.

Erik Dahl reist via zijn composities doorheen het verhaal over het universum dat Ursula Le Guin vijtig jaar geleden heeft gecreëerd en op papier heeft gezet. De sound die op deze plaat werd gebundeld is een mix van kamermuziek, jazzmuziek en ruimtelijke filmische popmuziek. Het is een soort van soundtrack voor een film, maar nu dan uitzonderlijk voor een sciencefictionboek. Dat dit zelfs voor ons als verstokte liefhebbers van allerlei diverse muziekgenres een unieke kennismaking en ervaring oplevert hoeft dan ook niet te verbazen.

(valsam)
“The album ‘Gethenian Suite’ from the Swedish ‘Erik Dahl Ensemble’ could be regarded as a soundtrack for a movie. However, this time it is the creation of chamber and jazz music for the story that is told in the science fiction novel ‘The Left Hand Of Darkness’ from Ursula Le Guin, the American author of fantasy stories. It is a quite surprising and very new experience.“ – www.rootstime.be

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Svalka Records
Info: Hemifran

video